Ponovo, frižider je pun viška hrane koja nije pojedena. Budući da ne želimo da doprinesemo ogromnim količinama hrane koja se baca, hajde da smislimo šta možemo da uradimo.
Prvo što treba uraditi jeste odrediti šta može da se podeli u porcije i zamrzne. Iako je hrana koja je preostala ukusna, niko ne želi da jede isto jelo danima. Zamrznite sve za šta pretpostavljate da se neće pojesti tokom nedelje.
Kada ste oslobodili mesto u frižideru, odnosno podelili jela u porcije i zamrznuli, možete da napravite jelovnik ili da isplanirate kako možete iskoristiti preostalu hranu.
Osnovna pravila za dobro planiranje jelovnika jesu raznovrsnost i jednostavnost. Jedan od najlakših načina na koje možete iskoristiti hranu jeste pita. Dodajte bešamel ili sos od sira u povrće, šunku ili piletinu, pa prekrijte testom ili krompir pireom. Isto možete uraditi i sa govedinom ili jagnjetinom, samo umesto bešamela možete koristiti sos na bazi bujona.
Kada je reč o krompir pireu, možemo reči da je to zvezda obroka koji se prave od ostataka, jer se može upotrebiti na mnogo načina; zapečeni pire sa povrćem ili kroketi uvaljani u prezle, u koje možete dodati iseckanu šunku, kuvanu piletinu ili ćuretinu. Nije loše napraviti i višak pirea, tek da vam ostane višak od kog možete praviti ova ukusna jela!
Isto tako, obareni pirinač možete iskoristiti za pripremu orijentalnog prženog pirinča sa jajima. Pečeno povrće možete spasiti tako što ćete od njega napraviti gurmansku salatu. Dodajte malo balzamiko sirćeta i rukolu, a odozgo pospite mrvljenim feta sirom. Ako i dalje imate ostatke hrane u frižideru, odličan izbor su topli sendviči. Iseckajte šta god da vam je ostalo na sitne komade, stavite na hleb, dodajte sos po želji, narendajte sir preko i ubacite u rernu na 10 minuta. Preukusno!